Statistieken over auto-ongevallen laten zien dat er jaarlijks miljoenen auto-ongevallen plaatsvinden. Elk jaar komen er minstens duizenden mensen om het leven en raken gewond door ongelukken op de weg. Daarom zijn extra veiligheidsmaatregelen nodig om de kans op ongevallen te verkleinen. Lokale overheden kunnen bijvoorbeeld aanrijbeveiliging buiten installeren om de impact van auto-ongelukken te verminderen. Maar je kunt jezelf ook veilig maken door verschillende dingen te doen. In dit artikel lees je wat je kunt doen om veilig de weg op te gaan.

Je moet altijd je veiligheidsgordel dragen

Voordat je gaat rijden, is het verstandig om altijd je veiligheidsgordel te dragen. Het doel van een veiligheidsgordel is om de bestuurder of een passagier van een voertuig te beschermen tegen gevaarlijke bewegingen die kunnen optreden tijdens een ongeval of een plotselinge stop. Het werkt door de kracht van secundaire botsingen met het interieur van je auto te verminderen, zoals je stuur of zelfs ramen. Het kan de inzittenden goed gepositioneerd houden voor maximale effectiviteit van de airbag, indien aanwezig. Het voorkomt dat inzittenden uit het voertuig worden geslingerd bij een botsing of als het voertuig over de kop slaat. Een veiligheidsgordel verkleint de kans op overlijden of ernstig letsel bij een verkeersongeval. Veiligheidsgordels zijn wettelijk verplicht ze zijn het eerste dat je kunt doen om letsel bij auto-ongelukken te verminderen. Ze bevestigen passagiers op hun stoel en voorkomen dat ze bij een ongeval uit de auto worden geslingerd. Het meest effectieve type veiligheidsgordel dat is ontdekt, is het heup- en over-de-schouder type. Omdat het dragen van een veiligheidsgordel zo belangrijk is, voegen veel autofabrikanten een gordelwaarschuwing toe aan hun producten. De functie waarschuwt bestuurders als ze hun veiligheidsgordel nog niet vast hebben.

Je moet altijd functionele airbags hebben

Airbags zijn opblaasbare kussens die in auto’s worden geïnstalleerd en werken bij een aanrijding. De airbags beschermen de inzittenden tegen de binnenkant van de auto of voorwerpen van buitenaf, zoals andere auto’s of bomen. De sensoren in je stuur beginnen de impactkracht te meten zodra je tegen bijvoorbeeld een vangrail of een muur botst. Als de aanrijding ernstig genoeg is, sturen de sensoren een signaal naar de inflators om de airbags snel op te blazen met gas. In de meeste gevallen hebben airbags geen onderhoud nodig, tenzij ze worden geactiveerd tijdens een aanrijding. In dat scenario moeten ze worden vervangen bij een reparatiebedrijf dat OEM-vervangingsonderdelen gebruikt om te garanderen dat de gloednieuwe airbag echt is. Dit is belangrijk omdat nagemaakte airbags mogelijk niet worden geactiveerd of metalen fragmenten kunnen lekken bij het activeren.

Je moet een hoofdsteun op je stoelen installeren

Hoofdsteunen zijn een veiligheidsvoorziening voor auto’s die in de bovenkant van elke stoel zijn geïntegreerd. Ze worden gebruikt om bij een aanrijding de achterwaartse beweging van het hoofd van de volwassen inzittende ten opzichte van het bovenlichaam te beperken. Dit helpt om het risico op whiplash- of nekwervelletsel te voorkomen of te verminderen. Hoofdsteunen hebben geholpen duizenden ernstige verwondingen te verminderen. Door hun vermogen om de opening tussen het hoofd van een inzittende en de hoofdsteun te dichten, kan een hoofdsteun helpen bij het voorkomen van nekletsel. Daarom is het erg belangrijk om dit te hebben om verdere verwondingen te voorkomen die tijdens een aanrijding kunnen worden veroorzaakt.