Helaas gaat je auto niet je hele leven mee. Na verloop van tijd zal er slijtage aan de auto ontstaan en wellicht ben je het merk of model na een tijdje ook wel zat. Verwacht je gezinsuitbreiding en heb je een grotere auto nodig? Dan is het een goed idee om een nieuwe auto uit te zoeken die beter bij je gezinssituatie en leefstijl past. Is je huidige auto nog piekfijn in orde en wil je hem graag particulier verkopen? Dan dien jij je goed voor te bereiden en je aan een aantal regels te houden. In deze blog lees je met welk stappenplan jij je auto succesvol kunt verkopen.

Bereid je goed voor en breng je auto in topconditie voor de verkoop

Wil jij je huidige auto verkopen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je goed bent voorbereid op de verkoop van de auto. Zorg dat je een keuring inplant, waarbij er een car-pass aan je overgedragen wordt. Deze car-pass is het bewijs dat de kilometerstand van de auto klopt en dat er geen vervelende gebreken aan de auto zitten. De car-pass is een paar maanden geldig, dus zorg ervoor dat je de auto binnen die tijd verkoopt, anders moet je hem opnieuw aanvragen en dat kost weer extra geld.

Daarnaast kopen mensen liever een auto die gekeurd is, zodat ze niet voor vervelende kosten komen te staan vlak na aankoop. Dus de kans dat je de auto hierdoor sneller verkoopt is groot.

Bepaal de prijs van de auto en nodig een potentiële koper uit

Wanneer je de auto laat keuren, kun je direct vragen hoeveel de auto nog waard is. Kijk online voor hoeveel geld soortgelijke auto’s te koop staan en pas je prijs daarop aan. Zoek een koper voor je auto via online platformen of een briefje op de auto met de prijs. Leg contact met een koper en laat hem/haar de auto bekijken en voer samen een proefrit uit. Laat een koper nooit alleen met je auto weggaan, dan kan de auto namelijk gestolen worden of kunnen er beschadigingen aan de auto ontstaan.

Is de koper enthousiast, maak dan alle papieren in orde en laat de auto overschrijven. Het is belangrijk dat je de overdracht zorgvuldig doet, anders kun je nog voor kosten aan de auto worden benaderd door de belastingdienst of verzekeraar. Wil jij de auto zelf liever niet verkopen? Dan kun je de auto inruilen bij een autodealer.