Als het gaat om het tunen van een auto, zijn er verschillende manieren om het proces aan te pakken. Als het op de prestaties van uw voertuig aankomt, kunt u zowat alles aanpassen. Maar voordat u met uw auto naar een garage gaat, is het belangrijk dat u weet waar u aan begint en hoe u zich kunt voorbereiden. Hier zijn vijf basis dingen die u moet weten voordat u uw auto laat tunen.

Stel een duidelijk tuningdoel

Tuners kunnen uw auto aanpassen voor snelheid, brandstofefficiëntie en drivability door het aanpassen van zaken als ontstekingstijdstip, lucht-brandstof verhoudingen, bougie openingen en motor chips. In wezen ligt de prestatie van uw auto in de handen van de tuner – en hij moet weten wat u wilt dat er gedaan wordt.

Performance auto tuning zorgt er niet alleen voor dat uw voertuig zo perfect mogelijk is – het gaat verder dan dat om verschillende aspecten van uw rijgedrag drastisch te verbeteren. Laat uw tuner weten wat u wilt.

Laat u uw voertuig tunen voor snelheid? Wilt u een volledig geüpgraded brandstofsysteem met een nitrous tank erin? Wilt u een ultra soepele rit? Deze vragen moeten de reden vormen waarom u uw auto wilt laten tunen. Bepaal de primaire en secundaire doelen, en zorg er dan voor dat je dit aan je tuner vertelt.

Investeer in een tune-up

Voordat je je auto gaat tunen, is het belangrijk dat je auto in de best mogelijke conditie is. Een goede tune-up zorgt ervoor dat uw auto optimaal werkt voordat u gaat tunen. U moet uw auto altijd naar de tuner brengen wanneer hij op zijn best loopt, niet wanneer hij hulp nodig heeft om optimaal te lopen.

Wanneer u uw auto laat tunen, laat de technicus alle kritieke onderdelen van uw auto controleren, waaronder de brandstofinjectoren, carburateurs en motor. Als uw motor kapot is, zal geen enkele prestatiegerichte tuning hem goed laten lopen. Investeer alleen in performance tuning als uw auto fit genoeg is om getuned te worden.

Ken uw tuner

Iedereen die zijn auto heeft getuned zou deze regel uit zijn hoofd moeten kennen, maar als je net begint en overweegt je auto te tunen, is dit een deal-breaker. Afhankelijk van waar je woont, zullen er autowinkels zijn die professioneel auto’s tunen, maar ook jongens die in de straat wonen en aanbieden om het voor jou te doen. Wees ongelooflijk voorzichtig waar je loopt als het gaat om het kiezen van een tuner.

Alle moderne automotoren worden bestuurd door elektronische controle-eenheden (ECU’s). Zie deze als computers in je auto die vertellen hoe je auto moet rijden. Als je je auto serieus wilt tunen, kan een tuner de ECU-chip opnieuw toewijzen, de oorspronkelijke instellingen wijzigen en de nieuwe instellingen afstemmen op jouw specifieke motor. Het resultaat? Je krijgt een serieuze upgrade in termen van brandstofbesparing en motorprestaties – als je een tuner hebt die weet wat hij doet.

Als u probeert om een paar dollar te besparen en Joe huren in de straat die werkte op de auto van zijn neef een keer, goed, je zou kunnen eindigen met uw motor opblazen, in plaats daarvan.

Begrijp waar je aan begint

Het tunen van uw auto wordt vaak een serieus proces en is meer tijd en geld kostbaar dan oorspronkelijk verwacht. Wanneer u het vermogen van uw auto verhoogt, wordt er aanzienlijk meer druk uitgeoefend op de interne onderdelen. Dit betekent dat naast ECU remapping, u ook zou kunnen kijken naar het wijzigen van motoronderdelen, retooling uw remmen, upgraden van uw ophanging en zelfs het veranderen van banden.

Veel mensen op zoek naar hun auto te wijzigen niet echt schelen over deze volgende tip, maar er rekening mee dat je zult moeten alle wijzigingen aan uw verzekeringsmaatschappij te melden. Mods bijna altijd resulteren in een verhoging van uw verzekeringspremie.

Als je op het hek over het hele proces, delen wat je wilt doen en krijgen een duidelijk beeld van de totale monetaire uitgaven van zowel uw potentiële tuner en uw verzekeringsmaatschappij.

Ken de voors en tegens van tuning

Hoe geweldig het tunen van je auto ook mag zijn, het is van cruciaal belang om de voor- en nadelen te begrijpen van het aanbrengen van significante wijzigingen aan je voertuig. De voordelen zijn gemakkelijk te zien – je zult de pk’s en het koppel verbeteren, genieten van snellere acceleratie, en krijgen om te spelen met dingen zoals verhoogde gasrespons en intelligente schakelen. Er zijn echter een aantal nadelen die u moet overwegen voordat u aan het proces begint.

De meeste tuning zal ervoor zorgen dat uw motor optimaal loopt, en om dat te doen zal uw motor waarschijnlijk meer brandstof verbruiken. Dat betekent minder kilometers per gallon. Als kilometerstand is iets wat je niet wilt compromissen, zou je willen heroverwegen het krijgen van een tune. U moet ook rekening houden met verhoogde slijtage en stress op uw motor, waardoor u aftermarket mod onderdelen moet kopen of rijden met een begrip dat uw motor niet zo lang zal meegaan. Hoewel niet alle tuning je motor zal verslijten, kunnen sommige tunings dat wel en het is belangrijk om dat gesprek met je tuner te hebben.